Overstappen energie


Bent u op zoek naar een nieuwe energieaanbieder? Overstappen van energie is vrij eenvoudig, maar het is wel belangrijk om het juiste stappenplan aan te houden. Overstappen van energie begint met het nagaan van uw huidige contract. Wat voor soort contract heeft u? Nog belangrijker, wat is de opzegtermijn van het contract? Als u pas over 1,5 jaar kunt opzeggen bijvoorbeeld, dan is overstappen van energie momenteel nog niet mogelijk. Kunt u per direct opzeggen of maandelijks, dan kunt u wel gaan ontdekken welke mogelijkheden er zijn op het gebied van overstappen.

Hoe bepaal ik mijn energieverbruik?


Om een nauwkeurige vergelijking te kunnen maken tussen de verschillende energieaanbieders is het van belang om inzicht te krijgen in uw energiegeverbuik. Het maakt namelijk nogal wat uit of u 2.250 kWh energie verbruikt per jaar of 4.750 kWh bijvoorbeeld. De meeste energieaanbieders werken met een online portal waarop u kunt inloggen. Via deze portal kunt u vervolgens achterhalen hoeveel energie u heeft verbruikt het afgelopen jaar. Een andere manier om uw verbruik te achterhalen is het raadplegen van de laatste jaarfactuur. Ook voor het gasverbruik doet u hetzelfde, ga na hoeveel gas u heeft verbruikt het afgelopen jaar.

Hoe kan ik energie vergelijken?


Overstappen van energie doet u natuurlijk niet zomaar, het moet wel wat opleveren. Via internet kunt u eenvoudig de prijzen van energieaanbieders vergelijken. Er wordt daarbij gevraagd om uw energieverbruik op te geven. Is het u niet gelukt om de gegevens op te vragen bij uw aanbieder, dan kunt u ook gebruik maken van een schatting. Op basis van uw gezinssamenstelling wordt er een schatting gemaakt van uw verbruik. Deze schatting is natuurlijk niet 100% nauwkeurig. Sommige mensen verbruiken veel minder dan het gemiddelde en sommige mensen veel meer. Het is dus verstandiger om exact aan te geven wat uw verbruik is. Zodra u dit heeft opgegeven kan de vergelijking gemaakt worden. Dit gaat volledig automatisch. Het vergelijkingssysteem zal kijken welke energieaanbieders stroom en gas kunnen leveren op uw adres. Daarbij worden ook aanbiedingen meegenomen, deze kunnen een extra prijsvoordeel opleveren.

Hoe open ik het overzicht van energieaanbieders?


Nadat de vergelijking is gemaakt krijgt u direct te zien welke aanbieders energie kunnen leveren en wat de kosten zijn. Door te sorteren op prijs kunt u ontdekken welke aanbieder het goedkoopst is. Overigens raden wij u aan om niet alleen naar de prijs van de energie te kijken, maar ook naar het kwaliteitscijfer. U kunt ontdekken of een aanbieder snel reageert op vragen en een nette klantenservice heeft door recensies te lezen. Klanten en ex-klanten plaatsen recensies op internet. Door een aantal recensies door te lezen kunt u ontdekken of een aanbieder een goede service kan leveren. Het zou namelijk jammer zijn als u straks vragen heeft die niet of slecht beantwoord worden. Kijk dus altijd naar de prijs en de kwaliteit, zo weet u zeker dat u een goede aanbieder heeft gevonden.

Hoe werkt de overstapservice?


Bijna alle energieaanbieders werken met een zogenaamde overstapservice. Wat houdt dit precies in? Als u gebruik maakt van de overstapservice, dan hoeft u zich nergens druk over te maken. Bij uw aanvraag geeft u aan dat u hier gebruik van wilt maken. De nieuwe energieaanbieder zorgt ervoor dat uw huidige aanbieder wordt ingelicht over de energieswitch. U hoeft dan zelf geen opzegging in te dienen, wel zo makkelijk natuurlijk! Wilt u geen gebruik maken van de overstapservice, ook dat is uiteraard mogelijk. Hoe kunt u een nieuw contract afsluiten als u na de vergelijking een mooie aanbieding heeft gevonden? Dat gaat heel eenvoudig, via internet kunt u het aanvraagformulier invullen. De nieuwe aanbieder zal de aanvraag zo spoedig mogelijk voor u verwerken. Uiteraard krijgt u een brief waarin staat welk contract u aan gaat en welke tarieven u zult moeten betalen.

Moet ik elk jaar energie vergelijken?


Overstappen van energie is heel eenvoudig, het is dan ook verstandig om elk jaar een vergelijking te doen. Aanbieders komen steeds met nieuwe tarieven en aanbiedingen. Het kan dus zomaar zijn dat er over een jaar een goedkoper alternatief is. Wij raden u dan ook aan om elk jaar energie te vergelijken. Het is wel verstandig om geen lange contracten van 3 jaar af te sluiten bijvoorbeeld. Het nadeel hiervan is dat u 3 jaar lang vastzit aan één aanbieder. U kunt dan niet overstappen na een jaar. Een 3-jarig contract kan natuurlijk wel interessant zijn als er sprake is van een zeer scherpe aanbieding. De keus is echter aan u. Wilt u 3 jaar vast zitten aan één aanbieder, of kiest u liever voor een 1-jarig contract dat na een jaar opgezegd kan worden.

Nieuws

Stedin en Eneco uit elkaar
Netwerkorganisatie Stedin is gescheiden van Eneco. Dit vanwege de splitsingswet. lees verder »

Per huishouden energierekening 13 euro omhoog voor energietransport
De tarieven die netbeheerders in rekening gaan brengen voor transport gaan omhoog. lees verder »

Prijs electriciteit gaat dalen
Nederlandse consumenten zullen de komende tijd een daling merken in prijs van stroom. lees verder »