Energie bespaartips

Wat zijn de beste energie bespaartips? Door energie bespaartips toe te passen kunt u heel wat energie en dus geld besparen. In dit artikel nemen wij een aantal energie bespaartips met u door. Deze kunt u vervolgens direct toepassen. Nadat u de tips heeft toegepast start u gelijk met het besparen van energie! Voor sommige mensen geldt dat ze al heel verstandig omgaan met energie. De besparing zal in dat geval minimaal zijn. De overgrote meerderheid kan echter nog heel veel doen om meer te besparen. Een besparing van tientallen euro’s per jaar is dan zeker mogelijk.

Energie bespaartips: energiezuinige apparatuur

Heeft u apparaten in huis staan die oud zijn, dan valt er vaak een hoop te besparen. Zo verbruiken oude koelkasten en wasmachines een stuk meer energie dan de huidige generatie. Tegenwoordig kunt u kijken naar het energielabel dat aan producten is gegeven. De meest energiezuinige apparatuur heeft een energielabel A+++. Als u een apparaat met dit label koopt kunt u ervan uitgaan dat het energieverbruik zeer laag is. Een nieuwe koelkast of wasmachine kopen is vrij prijzig, maar u verdient de investering snel terug door het lagere energieverbruik. Overigens geldt het A+++ label niet alleen voor wasmachines en koelkasten. Televisies kunnen ook veel stroom verbruiken. Het kan dan ook erg nuttig zijn om een nieuwe televisie te kopen met een A+++ label.

Energie bespaartips: isolatie

Maakt u gebruik van isolatie in uw woning? Er zijn tegenwoordig nog veel woningen waarin geen vloer- of gevelisolatie is toegepast. Door gebruik te maken van isolatie stijgt de isolatiewaarde. In combinatie met een nieuwe cv-ketel kunt u een leuk zakcentje besparen. Uiteraard moet u wel voldoende financiële middelen hebben om isolatie en een nieuwe cv-ketel te kunnen betalen.

Energie bespaartips: apparaten uitschakelen

Het klinkt heel eenvoudig, maar toch zijn er veel mensen die het niet doen, het uitschakelen van apparaten als ze niet gebruikt worden. Kijkt u geen televisie, schakel deze dan volledig uit. Laat deze niet op de achtergrond aanstaan, dat zorgt voor onnodig energieverbruik. Hetzelfde geldt voor verlichting. Bent u niet in een ruimte aanwezig, schakel de verlichting dan uit.

Energie bespaartips: waterbesparende douchekop

Een simpele maar effectieve manier om energie te besparen is het gebruik maken van een waterbesparende douchekop. Zo’n douchekop zorgt ervoor dat er minder water door de douchekop heen stroomt. Dit leidt dan ook direct tot een besparing. Zorgt u er daarnaast voor dat u niet te lang onder de douche staat? Op jaarbasis kan korter douchen enorm veel geld schelen, vooral als er sprake is van een groot gezin.

Energie bespaartips: een volle wastrommel

Hoe vaak doet u een wasje? Het is verstandig om de was pas te laten draaien als de wastrommel helemaal gevuld is. Stel dat u al een wasje draait bij een half gevulde trommel, dan draait u 2x zoveel wasjes. Een wasbeurt kost ongeveer één euro, u kunt dan ook heel wat besparen door alleen een was te draaien als de trommel helemaal gevuld is. Wilt u nog meer besparen met wasbeurten? Stel dan een lagere temperatuur in. Wast u normaal gesproken op 40°C, verlaag de temperatuur dan naar 30°C. Bij een temperatuur van 60°C kunt u de temperatuur vaak zonder problemen verlagen naar 40°C. U zult zien dat er geen verschil is qua wasresultaat. Waar wel een verschil in zit is het energieverbruik. Een lagere wastemperatuur zorgt voor een daling van de energierekening.

Energie bespaartips: profiteer van de dubbele meter

Heeft u een dubbele meter, dan kunt u ’s nachts gebruik van goedkopere stroom. Probeer hier zoveel mogelijk van te profiteren. Dit doet u door wasjes ’s nachts te laten draaien. Ook voor vaatwasser beurten geldt dat u deze beter ’s nachts kunt doen. Het is één van de simpelste manier om de energierekening omlaag te krijgen, gebruik maken van het daltarief.

Energie bespaartips: energiezuinig koken

Gebruik bij het koken niet meer water dan eigenlijk nodig is. Meer water moet verwarmd worden en dat kost extra stroom of gas. Daarnaast is het verstandig om de deksel zoveel mogelijk op de pan te houden. Dit zorgt ervoor dat het water eerder gaat koken. Kookt u elektrisch? In dat geval kunt u de kookpit uitschakelen op het moment dat het eten bijna gaar is. Door de kookpit uit te schakelen stopt het energieverbruik direct. De kookplaat blijft echter nog een tijdje warm, daar kunt u mooi van profiteren.

Nieuws

Stedin en Eneco uit elkaar
Netwerkorganisatie Stedin is gescheiden van Eneco. Dit vanwege de splitsingswet. lees verder »

Per huishouden energierekening 13 euro omhoog voor energietransport
De tarieven die netbeheerders in rekening gaan brengen voor transport gaan omhoog. lees verder »

Prijs electriciteit gaat dalen
Nederlandse consumenten zullen de komende tijd een daling merken in prijs van stroom. lees verder »