Energieleveranciers

Er zijn tegenwoordig tientallen verschillende energieleveranciers. Het kan dan ook best lastig zijn om te ontdekken welke energieleverancier de beste is. Als we het over de beste energieleverancier hebben dan gaat het om de prijs/kwaliteit verhouding. Veel mensen vergeten ook naar de kwaliteit te kijken, ze focussen puur op de prijs van de energie. Toch is de kwaliteit ook heel belangrijk, want bij vragen wilt u goed geholpen worden, toch? Hoe kunt u de beste energieleverancier vinden in de waslijst van energieleveranciers?

Vergelijken van energieleveranciers op basis van prijs

Het vergelijken van energieleveranciers doet u via een zogenaamde vergelijker. Vul uw persoonlijke gegevens in, waaronder uw postcode, huisnummer en energieverbruik. Op basis van deze gegevens wordt er gekeken naar de mogelijkheden op uw adres. Welke energieleveranciers kunnen energie leveren en tegen welk tarief? Met een vergelijker kunt u achterhalen welke energieleverancier de goedkoopste is. Als u eenmaal het overzicht van leveranciers op uw beeldscherm heeft staan kunt u sorteren op prijs. De goedkoopste leverancier komt dan bovenaan te staan.

Vergelijk van energieleveranciers op basis van serviceniveau

Heeft een bepaalde energieleverancier een hoog serviceniveau? Dat is een belangrijke vraag als u op zoek gaat naar een goede aanbieder. U heeft net kunnen lezen hoe eenvoudig vergelijken op basis van prijs is. Het vergelijken op basis van serviceniveau is net zo eenvoudig. De meeste vergelijkers bieden u de mogelijkheid om te sorteren op het cijfer dat energieleveranciers hebben gekregen. Zo ziet u in één oogopslag welke energieaanbieder het hoogste serviceniveau kent.

Energieleveranciers bieden verschillende contracten aan

Elke energieleverancier biedt verschillende energiepakketten aan. U kunt daarbij denken aan pakketten waarbij sprake is van een jaarcontract bijvoorbeeld. Maar er zijn ook pakketten met een 2- of 3-jarig contract. Als u voor een pakket met een meerjarig contract kiest dan bent u langer aan één aanbieder gevonden. Tussentijds overstappen is dan niet mogelijk. Wilt u hoe dan ook overstappen terwijl het contract nog niet is afgelopen, dan betaalt u een overstapboete. De hoogte van deze boete verschilt per provider, maar kan behoorlijk oplopen.

Enkel- en dubbeltarief

Heeft u een dubbele meter, kijk dan goed naar zowel het dal- als piektarief. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van het daltarief. Dat tarief geldt meestal van 22.00 – 06.00 uur. Het tijdspectrum kan per regio verschillen. Door de vaatwasser en wasmachine s’ nachts te laten draaien in plaats van overdag kunt u aardig wat energie besparen. Als u een dubbele meter heeft krijgt u automatisch te maken met twee tariefsoorten. Sommige energieaanbieders zijn een stuk duurder dan andere qua daltarief bijvoorbeeld, het is dan ook verstandig om een goede vergelijking te maken.

Bereikbaarheid energieleveranciers

Als u wilt overstappen naar een andere energieleverancier raden wij u aan om ook te kijken naar de bereikbaarheid van de leverancier waar u een contract wenst af te sluiten. Er komen tegenwoordig steeds meer “internetleveranciers” bij. Dit zijn energieleveranciers die vragen het liefst per e-mail afhandelen. Een telefoonnummer waarop ze bereikbaar zijn wordt dan weggestopt op een pagina binnen hun website. Het wordt zo weggestopt dat het door de gewone consument enorm lastig wordt om te vinden. Het voordeel van een internetleverancier is dat ze prijzen van energie vaak wat lager liggen. Een nadeel is dus dat het met de bereikbaarheid meestal wat slechter gesteld is.

Kennis maken met een energieleverancier

Wilt u overstappen naar een energieleverancier maar twijfelt u over de service bijvoorbeeld? U kunt dan besluiten om op zoek te gaan naar een andere leverancier of om het een jaartje te proberen. Als u voor een jaarcontract kiest kunt u het contract na een jaar direct opzeggen als u wilt. Mocht de service inderdaad slecht blijken, dan kunt u een andere energieleverancier uitzoeken. Is de service echter wel in orde, dan kunt u klant blijven. Toch is het verstandig om sowieso na elk jaar een nieuwe energie vergelijking te doen. Zo kunt u ontdekken of er inmiddels al nieuwe aanbiedingen of prijsdalingen zijn bij andere aanbieders.

Cadeaus van energieleveranciers

Energieleveranciers doen er alles aan om u als klant binnen te laten. Zo worden er vaak cadeaus uitgedeeld of er wordt promotie gemaakt met “3 maanden gratis energie” bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat u zich niet te snel laat verleiden door dit soort acties. Als er een gratis product geleverd wordt zal de energieleverancier dit hoe dan ook moeten terugverdienen. Vaak is dit verwerkt in de prijs die u per kWh moet betalen. In veel gevallen lijkt een energieleverancier heel aantrekkelijk, maar in de praktijk blijkt u duurder uit te zijn dan bij een concurrent. Pas dus goed op als er sprake is van een gratis product of een korting voor een bepaald aantal maanden.

Nieuws

Stedin en Eneco uit elkaar
Netwerkorganisatie Stedin is gescheiden van Eneco. Dit vanwege de splitsingswet. lees verder »

Per huishouden energierekening 13 euro omhoog voor energietransport
De tarieven die netbeheerders in rekening gaan brengen voor transport gaan omhoog. lees verder »

Prijs electriciteit gaat dalen
Nederlandse consumenten zullen de komende tijd een daling merken in prijs van stroom. lees verder »